Vårpromenad

Hej!

Länge har världen intagits av tåg. Inte bara sådana som går på räls utan tåg av människor. Från hela världen får vi rapporter om demonstrationståg som högljutt och av förklarliga skäl ofta aggressivt ockuperar gatorna i olika städer.

Under lång tid har det även i vår stad anordnats politiska manifestationer med fanor och skanderande av ramsor. Det har varit ljud och oljud, trummor, höga röster och skrik.

Det har varit upplopp som urartat. Det har varit glitter och glamour.

Det har varit tåg för allas lika värde.

Det har varit idrottssupportrar klädda i olika färger som i större eller mindre tåg intagit staden.

I samband med första maj vandrade anhängare till olika partier genom staden med orkestrar, fanor, plakat och megafoner.

Det låter mycket om tågen.

Även djuren låter. Över gårdarna skränar måsarna som jagar bort skatorna från bona.

I parken stannar människor på promenad och släpper fram gässen som leder sina ungar över gångarna. Cyklisterna som inte bryr sig om cykelförbud irriterar gässen som blir aggressiva och högljudda.

Så en lördag morgon klockan 07.30 går jag ut på balkongen. Det är alldeles tyst och lugnt. Inga bilar eller bussar. Då ser jag dem. Kvinnorna som likt en stor våg rullar fram på parkgången. Massor med kvinnor som med en ensam ledarinna tar sig över gatan och i rask takt tar sig vidare framåt för att till sist försvinna in mellan grannhusen.

De bara fokuserar på att gå. De är tysta. De är lugna.

Det är en surrealistisk upplevelse. Jag kan inte slita mig från balkongen för att hämta kameran. Jag är rädd att de ska försvinna.

Inga plakat, inget skanderande, inga bangers eller raketer. Inga antagonister som hotar eller uppträder aggressivt. Inga poliser som bildar murar. Inget glitter och glamour.

Bara denna urkraft som kvinnorna besitter och som tar dem framåt.

Det är vackert och det är magiskt.

Jag bara undrar vad kvinnan som sackade efter mer och mer funderar på.

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)