Bibliotek

Hej!

I vår bokhylla här hemma finns några så kallade Feelgoodböcker. De handlar ofta om små inrättningar i ett litet samhälle eller i en liten badort. Livet går sin gilla gång och allt verkar så gosigt och gemytligt. Eftersom det inte ska vara allt för sockersött så utspelas ett drama, gärna ett romantiskt sådant. Berättelserna slutar alltid lyckligt och därför är det så tryggt att läsa dessa små böcker. För ibland kan i varje fall jag behöva en liten flykt från verkligheten.

I min verklighet har jag tillbringat ganska många timmar på “Biblioteket Lagmannen“, Bostadsrättsföreningens lilla bibliotek. Det lämnas in böcker från de boende och de ska ju tas om hand på olika sätt. För det första ska de “godkännas”. Böckerna ska vara hela och rena. De ska ha ett förmodat läsvärde. Det ska till exempel inte bli för många serier, faktaböcker eller “Feelgoodböcker”. Sedan ska böckerna registreras på vår hemsida så att alla hemifrån kan se vilka böcker vi har. De ska även stämplas (rolig uppgift). De ska placeras på rätt plats i bokhyllorna vilket innebär att vi på grund av det begränsade utrymmet måste flytta i princip alla böcker för att få plats att sticka in de nytillkomna på rätt ställe.

En trevlig grupp frivilliga hjälps åt för att få biblioteket att fungera. Vi har haft biblioteket i gång under våren och därför upptäckt att det behövs fler öppettider. Vi delar upp dagarna på gruppen. Själva den praktiska hanteringen sköter låntagaren om men allt det andra sköts av dessa entusiaster. Alla kan bidra med något så att verksamheten fungerar.

I lördags hade vi “Öppet hus” för att visa upp vad som finns inom föreningen. Då ansvarade vi för biblioteket. Det var mycket trevligt och jag börjar känna lite av den här känslan av samhörighet som vi vill skapa inom föreningen.

Boken vi ska läsa i bokcirkeln till nästa gång heter “Dotter i Paris” och är skriven av Kristin Harmel. Den utspelar sig före, under och efter andra världskriget. Den börjar nästan som en “Feelgoodbok” med en liten bokhandel i centrum. Eftersom jag har svårt för detaljerade beskrivningar av människors grymhet så kände jag när jag började läsa att det här verkar ok. Men så blev det inte.

Den tredje boken i cirkeln är skriven av Leila Slimani och heter “De andras land”. Den handlar liksom bok nummer ett om Israel och Palestina.

Efter att ha läst de här tre tunga böckerna så tänkte jag att jag skulle läsa en riktig “Feelgoodbok”.

Det blev en gammal “deckare” i pocketformat.

Kram Inger  

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)