Minnet

Hej!

I veckan lyssnade jag på ett anförande av ”Minnesmästaren” Martin Nilsson. Martin talade bland annat om hur hjärnan med hjälp av våra andra sinnen återuppväcker minnen hos oss. Detta fick jag ett konkret exempel på när vi i helgen besökte en restaurang på vår vackra sydkust.
På en vägg i lokalen hängde en replika av en välkänd målning. Bilden föreställer en fiskargubbe med pipa, skägg och sydväst. På en annan vägg hängde en tavla med samma motiv som var nästan identisk med den första bilden men i svartvitt. Det är oklart om det var en målning eller om det var ett fotografi eftersom jag såg tavlan på avstånd.
Jag frågade Olle vad han tänkte på när han såg den första tavlan. Han svarade precis det som jag visste att han skulle göra. Den var identisk med en tavla som hängde hemma hos hans morföräldrar. Vi satt en kort stund och begrundade detta och vi kände saknad efter två människor som betytt mycket för oss båda.

Efter en stund så visade jag på den andra tavlan och frågade samma sak. Jag fick även då det svar som jag förväntat mig. Vi tänkte nämligen på vårt besök på ”Grimsby Fishing Heritage Centre” i Grimsby. Hela anläggningen var fylld av bilder och aktiviteter kring fiskarna från staden. Det var en av de mest imponerande utställningar av alla de slag som jag har sett. Vi fick en grundlig genomgång av fiskerinäringen som jag berättade om i förra bloggen. Det var oerhört gripande och fascinerande. Det berättades bland så mycket annat om de tre ”torskkrigen” med Island och jag drabbades av en stark oroskänsla när jag insåg att jag hade minnen från framför allt perioden på 70-talet. Jag mindes att jag var mycket rädd och insåg att när engelsmän och islänningar beskjuter varandra då är ett stort krig nära. Tankarna gick naturligtvis till dagens situation i världen.

Vi fick även besöka den ikoniska trålaren ”Ross Tiger”. Ombord på båten var tårarna nära. Det var skrämmande att bara försöka förstå under vilka omständigheter dessa män levde och arbetade ombord.

Tillbaka på land så lyckades jag lugna ner mig med hjälp av resans första scones. Jag älskar scones!

Ett annat besök vid havet var när vi åkte till Cleethorpes en av kustens vackra stränder. Cleethorpes är berömt för sin strandpromenad och den vackra victorianska piren. Här finns allt som hör till bilden av en engelska strandpromenad och när vi gick där så kunde jag nästan föreställa mig långa vita sommarklänningar och solparasoller. Lite tokigt blev det emellertid i mina tankar när jag upptäckte att vi gick på pilar med avståndsmarkeringar och med bilder av palmer. Nyfikna som vi är så följde vi naturligtvis pilarna och döm om vår förvåning när vi kom fram till slutet på promenaden och där fanns ingenting. Vi begrundade detta och vi hade ett antal förklaringsmodeller till mysteriet. Lite kul var det då när vi på kvällens nyhetsutsändning såg hur någon hade filmat palmerna på promenaden precis där vi hade gått en stund tidigare. Den som hade gjort reportaget hade varit lika förbryllad som vi. Vederbörande hade dock undersökt det hela och det visade sig att någon PR-människa hade tänkt sig att det kunde vara ett lustigt inslag med en palm på promenaden. Det var bara det att efter att spårningen hade gjorts så hade pengarna tagit slut. En palm kunde alltså inte införskaffas. Spåren fanns ju där så de fick vara kvar vilket har visat sig vara en bra idé eftersom folk åker till Cleethorpes för att kolla palmen som inte finns.

Själv åkte jag med hjälp av min minnesbank till Trelleborg. Där finns det palmer på riktigt nämligen!

Kram Inger

I texten finns det inlagt länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)