Lärare

Hej!

För femtio år sedan gick jag på Lärarhögskolan i Malmö. Då bodde jag fortfarande hemma på Annebergsgatan. Det var en spännande tid. Att vara i en omgivning med massor av okända människor som alla verkade så vuxna och världsvana gjorde mig omtumlad. Eftersom jag bara var 18 år när jag började så kände jag mig ung och oerfaren. Alla andra var äldre än jag vilket jag var van vid från skoltiden men här fanns det studiekamrater som kunde ha varit mina lärare i mitt tidigare liv. Det bästa var att jag fick lära mig att lita på mig själv eftersom här krävdes en helt annan insatts än tidigare i skolan. Jag började inse att jag var på väg in i vuxenvärlden.

När jag nu i veckan träffade ett gäng som gick på Lärarhögskolan samtidigt som jag så väcktes många minnen till liv. Jag arbetade även under ett antal år på samma skola som dom.

Det slog mig hur lika sig alla var både till utseende och beteende. Alla intar sina positioner och roller. Vi hade trevligt som vi alltid haft och jag mindes med glädje alla trevliga personalfester som några i gänget arrangerade. Förutom allt ätande och dansande så framfördes alltid en show. Det var fantastiska shower och vi hade så roligt. Det var aldrig plumpt eller under bältet utan alla kunde känna igen sig och bara njuta.
Jag kom att jämföra de här gamla föreställningarna med Hasse och Tages som vi såg förra veckan. Mina kolleger hade nog Hasse och Tage lite som förebilder både i texter, musik och framförande.

Detta var några av alla de fantastiska människor som jag har arbetat med och som barnen har fått möta.

Jag vill här ge en eloge till alla lärare som jobbar och sliter. Jag hoppas ni förstår hur viktiga ni är och vilket berikande arbete ni har. För som en av kollegerna sa: ” Visst ger det en kick när man lyckas fånga barnen“.

Och som en vis man, som verkligen hade gjort en klassresa, sa till mig för många år sedan: “Inger, du fostrar Sveriges framtid!”  

Kram Inger

länkar där man kan få veta mer om intressanta saker som tas upp eller nämns i bloggen. Länkarna är fetstilade och är understrukna (det sistnämnda kan variera beroende på webbläsare)